۰۸ مرداد ۱۳۸۸

سالگرد مرحوم محسن توسلی

روز دهم مرداد 1388 يا 1 آگوست 2009 يک سال از درگذشت دوست فرهنگی آرش تودشکی، مرحوم محسن توسلی، فارغ التحصيل تحصيلات تکميلی فقه و اصول از دانشگاه مالايا UM می گذرد.
به همين منظور مراسمی از طرف خانواده شادروان محسن توسلی، روز شنبه 10 مرداد ماه 1388 از ساعت 4 الی 6 بعد از ظهر در مسجد المهدی واقع در اصفهان، خيابان بزرگمهر، خيابان بلال شرقی برگزار شده و سپس با حضور بر سر مزار او واقع در باغ رضوان قطعه 55 بلوک 7 ياد وی را زنده خواهند نمود.

۰۳ مرداد ۱۳۸۸

مقاله برای آينده

در 20 جولاي 2009، انتشارات Elsevier از پروژه جديد خود ‘Article of the Future’ خبر داد. Elsevier معتقد است بکار گيري اين پيشرفت تازه به خوانندگان مطالب علمي کمک مي کند تا درک و تصور بيشتري از آنچه مي خوانند داشته باشند.
از اين پس، مقالات چاپي سنتي با فرمت PDF جاي خود را به يک مجموعه يکپارچه multimedia که حاوي متن، فيلم، مجموعه عکس و صوت است، خواهد داد. نمونه اوليه از اين طرح با همکاري Cell، بر روي اين وب سايت قرار داده شد.

ويژگي هاي کليدي نمونه اوليه:
  • ارائه متن و تصوير بصورت سلسله مراتبي
  • چکيده گرافيکي
  • پژوهش هايلايت
  • هايلايت وابسته به نويسنده
  • مناطق قابل کليک بر روي تصوير
  • مجموعه يکپارچه صوت و ويدئو
  • روش آزمايش برای تکرار آن
  • جستجوي سريع و نمايش تصاوير
  • آناليز real-time مراجع
در اين نمونه اوليه فايل صوتي مصاحبه با نويسنده مقاله در چکيده آن موجود است. شنيدن اين مصاحبه به فهم بيشتر مقاله کمک بيشتري مي نمايد. با مرور چند بلاگ مختلف متوجه شدم که بلاگرها هم در اين زمينه نظرات جالبي دارند. برای مثال، بلاگر James Dacey در مورد اين اين پروژه جديد نوشت:
من گمان مي کنم اين يک توسعه کليدي جالب و انتقال به مرحله ديگري از نشر و رسانه است.
انتشارات Elsevier مي گويد که اميدوار است اين فرمت جديد در کارآمد ساختن مطالب علمي بيشتر کمک نمايد. اما بلاگر ديگر Stephen Arnold اميدوار است که ناشرين راه بهتري را براي بازده بيشتر پيدا کنند.

۳۰ تیر ۱۳۸۸

خورشيد گرفتگی 22 جولای 2009

در روز چهارشنبه 22 جولاي 2009، يک خورشيد گرفتگي کلي اتفاق مي افتد و رويت آن براي بيشتر ساکنان نيم کره شرقي کره زمين ميسر است. بر پايه زمان اين رخداد، مي توان آن را طولاني ترين خورشيد گرفتگي در مالزي قلمداد نمود.

هرچند نسبت به خورشيد گرفتگي قبلي که در 26 ژانويه 2009 اتفاق افتاد، اين بار درصد همپوشاني خيلي کمتري رخ مي دهد. ماکزيمم مقدار همپوشاني بين کره ماه و خورشيد، در اين خورشيد گرفتگي 17.8 درصد است. اين مقدار براي رويت با چشم بسيار کوچک است. در بهترين وضعيت براي مشاهده اين پديده، نقاط شمالي کشور مالزي مي باشد.

زمان اين خورشيد گرفتگي، از 8:23am به وقت محلي مالزي شروع شده و تا 9:48am پايان مي يابد. خورشيد گرفتگي کلي به مدت 6 دقيقه و 39 ثانيه طول مي کشد و از Ryukyu Islands در ژاپن مي گذرد و ادامه آن در اقيانوس آرام خواهد بود. مسير حرکت سايه کره ماه از هند شروع شده، و سپس از کشورهاي نپال، بنگلادش، بوتان، ميانمار و چين ادامه مي يابد. علاقمندان همچنين مي توانند، مانند رويداد قبلي، از طريق چهار وب سايت Exploratorium، Saros، liveEclipse و EclipseTV اين خورشيد گرفتگي را بطور زنده تماشا کنند. در صورتي که شما نتوانيد اين خورشيد گرفتگي را ببينيد، براي خورشيد گرفتگي بعدي که در مالزي اتفاق مي افتد، بايد تا پنج ماه ديگر در 15 ژانويه 2010 منتظر بمانيد. خورشيد گرفتگي بعد از آن که در مالزي قابل رويت خواهد بود، شش سال و نيم بعد در 9 مارچ 2016 و ده سال بعد از آن در 26 دسامبر 2019 اتفاق خواهند افتاد.

۲۸ تیر ۱۳۸۸

علم و اهميت آن

اخيراً، معلم فيزيک و فيلمساز Alom Shaha براي اينکه به دانش آموزان نشان دهد "چرا علم مهم است؟" کار جالبي انجام داده است. ابتدا Alom از روي زغال داغ با پاي برهنه عبور مي کند تا نشان دهد اين کار چقدر آسان است. سپس او توضيح مي دهد که علم ساده اي در پشت اين کار است، و به چه دليل چنين دانشي مي تواند براي شما مفيد باشد.


سپس Alom پروژه اش را معرفي نموده و شرح مي دهد "چرا علم مهم است؟". او اين مطلب را با دانش آموزان خود مطرح کرده و بعد بحث را با جمع آوري پاسخ دانشمندان علوم مختلف ادامه مي دهد.


Adam Hart-Davis شرح مي دهد که چرا علوم در بهبود جهاني که در آن زندگي مي کنيم اهميت دارند.


دانشمند موشک Elaine Greaney توضيح مي دهد که چگونه تحقيقات علمي به فناوري پرواز فضايي کمک مي کند.


Dr Chris Langley شرح مي دهد چرا مسئله اخلاقي در توسعه فن آوري دخالت دارد و شايد نياز باشد دقت بيشتري داشته باشيم.


Dr Marc Beurskens در کنار تجهيزات همجوشي هسته اي در JET، مي گويد چگونه همجوشي هسته اي مي تواند در تغييرات آب و هوايي نقش کليدي ايفا نمايد.


Prof. Robin Weiss توضيح مي دهد که چرا علم براي پژوهش هاي پزشکي مهم است و Dr Gillian Dalgliesh توضيح مي دهد که چرا در پيگيري يک رويکرد علمي براي يافتن درمان سرطان ضروري است.


Prof. Marcus du Sautoy مي گويد که به چه دليل براي مردم در دموکراسي فهم علوم مهم است.


معلم علوم David Perks شرح مي دهد که که چگونه معلمان مي توانند با برنامه ريزي، کار خوبي براي آموزش علوم ارائه دهند.


معلم علوم Becky Parker مي گويد که چرا آموزش علوم به فرزندان اهميت دارد.


Dr Francisco Diego ستاره شناس، شرح مي دهد که دانستن علوم ستارگان به اين دليل اهميت دارد که بوسيله آن از منشاء و محل و سرنوشت ما در جهان اطلاع مي يابيم.


فيلسوف A.C. Grayling شرح مي دهد که چرا علم بهترين راه براي رسيدن به حقيقت درباره جهان است.


روانشناس Susan Blackmore هم شرح مي دهد که چگونه تحقيقات علمي را براي رد عقايد در مورد کارهاي نادر به خدمت مي گيرد.


سرانجام Alom Shaha نظر خودش درباره اين سوال که "چرا علم مهم است؟" را بيان مي کند.


حالا شما بگوييد که چه جوابی برای اين سوال داريد؟ "چرا علم مهم است؟"

۲۰ تیر ۱۳۸۸

اسرار جنگی مفقود شده نيکلا تسلا

در 10 جولای 1856 يک فيزيکدان، مهندس برق و مخترع متفاوت، Nikola Tesla از والدين صربستانی در کرواسی که آن زمان زيرمجموعه امپراطوری اتريش بوده، متولد شد و در سال 1884 به ايالات متحده مهاجرت نموده و از 1891 رسماً مليت امريکايي داشت. کلمه Tesla را همه افرادی که با کميتهای فيزيکی سروکار دارند به عنوان واحد چگالی شار مغناطيسی می شناسند. اما اختراع مهم او در مهندسی برق، جريان متناوب بود که به وسيله آن سرآغاز توليد و انتقال انرژی الکتريکی را پايه گذاری نمود. همينطور انتقال بی سيم انرژی هم از ايده های اوست.
ديروز لوگو iGoogle به مناسبت تولد او تغيير کرد. شروع کردم به جستجو و يک مرور 46 دقيقه ای جالب در مورد Nikola Tesla با عنوان The Missing Secrets Of Nikola Tesla پيدا کردم. تا اين لحظه 5 مرتبه اين فيلم جالب را از اول به آخر نگاه کردم. نکات ريزی در اين فيلم هست. يک قلم و کاغذ برداشتم و نکته های قابل تامل را يادداشت کردم. احساس می کنم باز هم بايد چند بار ديگر اين فيلم را از ابتدا تا انتها نگاه کنم.


اما نکات جالبی هم در ويکی پديا در مورد زندگی نامه Nikola Tesla هست که من را به ياد يک دوست می اندازد. اين نکات عبارتند از:
  • ابراز مخالفت او با تئوری Albert Einstein در مورد relativity theory.
  • ازدواج نکردن تا پايان عمر.
  • تمام ثروت خودش را برای آزمايشات علمی خرج کرد و در نهايت فقر و بدهکاری در اتاق يک هتل در نيويورک فوت کرد.
  • در زمانی که روی نظريه های خودش کار می کرده، برای کسب درآمد در و سير کردن شکم خود، کارگر ساده ساختمانی بوده.
اما دوستی که با ديدن اين فيلم به ياد او افتادم، يک دوست باهوش اهل بنگلادش به نام Jamil Mohd Sawae است. او چند ماه قبل، سرانجام مالزی را پس از 17 سال ترک کرده و به کشورش بازگشت.


آرش تودشکی، Jamil Mohd Sawae و محمدعلی توفيق
چيزی که باعث شد من با jamil دوست شوم و اين دوستی را ادامه بدهم، داشتن تفاوت عمده با بقيه افراد و در عين حال داشتن يک نبوغ و استعداد بالا در حل مسائل پيچيده رياضی و مهندسی برق بود. استعداد او حاصل چندين سال مطالعه عميق و گسترده در مسائل مهندسی برق و نيز تجربياتی بود که از چند سال تدريس در آموزشگاه های مالزی و سينگاپور بدست آورده بود.
دو سال پيش، شبی در يکی از رستورانهای محلی واقع در Bangi برای نوشيدن چای من و چند نفر از دوستان را مهمان کرد. من برای حل يک مساله در مورد رفتار يک سيستم ... در ميدان الکترومقناطيسی با فرکانس بالا کمک خواستم. Jamil با مهارت تمام چند مرتبه با چند روش مختلف و برای تمام سيستم بطور جزء به جزء مساله را حل کرد. روش حل مساله او خيلی جالب بود. تا جايي که می شد آن را حل کرد جلو می رفت. جايي که نمی شد جلو رفت يک حدس می زد و مساله را از آخر به اول حل می کرد. در نهايت همه چيز را با هم مقايسه می کرد و گفت رفتار فلان قسمت سيستم در ميدان الکترومغناطيسی مورد نظر از فلان تابع تبعيت می کند. او چيزهايي را که کسی نمی توانست به آن فکر کند به سادگی پيشبينی می کرد و با آن فرض مسئله را حل می کرد.
Jamil زوايای پنهان و پيچيده زيادی در شخصيتش داشت که کشف حتی يکی از آنها هم کار ساده ای نبود. او موسيقی می دانست، شعر می گفت، قرآن حفظ بود، به همه چيز عميق و فيلسوفانه نگاه می کرد، اخبار دنيا را تعقيب می نمود و از گفتار و رفتار مخاطبش سريع می فهميد که با او صادق است يا تظاهر می کند. اميدوارم هر جا که هست خوش باشد و دوباره او را ملاقات کنم و از دانش او بهرمند شوم. هميشه از هم صحبتی با او لذت می بردم.
پي نوشت: ايميل جديدی چند روز پيش از Jamil دريافت کردم. او مشغول به تدريس در يکی از دانشگاه های بنگلادش هست.

۱۷ تیر ۱۳۸۸

معرفی سيستم عامل جديد گوگل کروم

امروز Sundar Pichai در بلاگ رسمی گوگل از يک اقدام تازه خبر داد. پروژه سيستم عامل کد باز Google Chrome OS امروز بطور رسمی افشا شد. اين سيستم عامل جديد قرار است تا نيمه دوم سال 2010 در دسترس عموم قرار گيرد. موارد کليدی همچون سرعت، سادگی و امنيت در طراحی ظاهری اين سيستم عامل مورد توجه قرار گرفته اند. بلاگ رسمی گوگل تاکيد کرد:
ما صدای عده زيادی از کاربران را بوضوح شنيديم. آنها می خواهند که وضعيت کامپيوترها بهتر از اين که هست بشود. مردم تمايل دارند ايميلهای خود را فوراً دريافت کنند. بدون اتلاف وقت و اينکه معطل شوند تا کامپيوتر آنها Boot شود و مرورگر اينترنتی آنها اجرا شود. آنها می خواهند کامپيوترشان با همان سرعت اوليه که در زمان خريدن آن کار می کرد، کار کند...
گوگل همچنين اعلام کرد که برای بهبود اين نسخه کد باز کار زيادی بايد انجام شود. همچنين MG Siegler انتشار اين خبر گوگل را اينگونه توصيف نمود:
گوگل با خلق Chrome يک بمب اتمی را بر روی سر مايکروسافت منفجر کرد.
در مجله PC world هم Melissa Perenson در مقاله ای اشاره کرد:
وقتی گوگل برای نخستين بار chrome را ارائه نمود، همه ما بلافاصله Chrome را يک برنامه الحاقی به سيستم عامل ديديم. اکنون با خبر تکميلی گوگل، اين پيشگويی تعبير شد.
اما، من معتقدم بايد تا بيرون آمدن اين محصول جديد صبر کرد و ديد چه تغييراتی صورت خواهد گرفت.

۱۱ تیر ۱۳۸۸

مسلمان جهان را تسخير می کنند

مسلمانان در حال تسخير جهان هستند. با حرکت سريع، آرام و بدون خون ريزی. اين فيلم کوتاه به خوبی با استناد به يافته های آماری و کاملاً علمی اين مطلب را شرح می دهد. بر اساس فرضيه مورد استناد اين مستند:
برای بقای هر تمدن بشری، لازم است نرخ رشد جمعيت در هر دوره 25 ساله برابر 2.11 به ازای هر ازدواج باشد.
اما اتفاقی که در حال رخ دادن است، متفاوت با اين اين فرضيه می باشد. در اين فيلم ادعا شده عواملی موثر مانند مهاجرت مسلمانان و نرخ رشد جمعيت بالاتر از 2.11 با نسبت چند برابر به اين شاخص در بين افراد بومی در کشورهای اروپايی و شمال امريکا، اکثريت مذهبی در آينده نزديک با مسلمانان خواهد بود. اين در حالی است که جمعيت مسلمانان ساکن ايالات متحده امريکا در سال 1970 حدود 100 هزار نفر بوده، اما امروزه پس از گذشت 3 دهه اين جمعيت به 9 ميليون نفر رسيده است.